A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy hatékony böngészés mellett a legjobb felhasználói élmény nyújtsa. További információért tekintse meg Adatkezelési tájékoztatónkat.

Technikai információk

FőoldalTechnikai információk

Technikai információk

A burkolat készítése előtt a célnak és követelményeknek legmegfelelőbb burkolattípust gondosan kell kiválasztani. A burkolat játszótéri, esésvédő alkalmazása esetén a felépített játékok jellegétől és magasságától függően az MSZ EN 1176 és 1177 szabványokban előírt „esési magasságot” elérő vastagságú, minősített lapot kell használni.

Fontos szempont még az igénybevétel jellege és mennyisége. Erős koptató igénybevételnek kitett helyeken célszerű fokozott kopásállóságú (pl.: EPDM felső rétegű) lapokat alkalmazni. Ütéscsillapító követelmény nélküli területeken más szempontok kerülnek előtérbe. Teraszokon, járdákon, medencék körül a tömörebb, fokozottabb kopásállóságú felülettel gyártott - ES, EST, SP, BHT - típusok alkalmazása a burkolat élettartamát jelentősen meghosszabbítja.

A burkolatok vízáteresztőek, így mind tároláskor, mind pedig az alépítmény megépítésekor ajánlott biztosítani az átszivárgó víz szabad elfolyását, az idő előtti öregedés és elszíneződés elkerülése érdekében.

Termékeink megengedett méreteltérése +/-2 mm.

A Granugreen® burkolatok alépítménye egyaránt lehet beton, aszfalt vagy tömörített homokos kavics, ill. zúzottkő. A burkolatok fektetésénél azonban fi gyelembe kell venni, hogy a felhasznált alapanyagok tulajdonságai miatti hőtágulás értéke a +/-1%-ot is elérheti, ami nagy melegben a burkolat jelentős deformálódását eredményezheti. Ezért a 40 mm-nél vékonyabb, valamint az EPDM granulátum felhasználásával gyártott burkolólapokat szilárd (beton vagy aszfalt) aljzatra ragasztva célszerű rögzíteni.

A szilárd aljzat nélküli (pl: homokba fektetett) burkolatoknál ajánlott az alábbiak betartása:

- A burkolat típusaként célszerű beépített műanyag kapcsolóelemmel ellátott burkolólapot, vagy kötésben rakható burkolótéglát választani.

- A burkolat körül beton sávalapot célszerű építeni, amelyhez a burkolatot körülvevő szegélyelemeket csavarosan rögzíteni lehet. Ennek hiányában érdemes más módon (pl.: sportpálya szegély, kerti szegély, stb.) biztosítani a lapok szétcsúszás elleni védelmét.

- A lapokat egymáshoz műanyag kapcsolóelemekkel lehet rögzíteni.

- A lapok szilárd aljzathoz (beton, aszfalt, mozaiklap, padlócsempe stb.), vagy falra ragasztással rögzíthetőek. Erre poliuretán bázisú ragasztóanyag ajánlott, de bármely gumira kültérben is alkalmazható ragasztó anyag is elfogadható.

Műanyag kapcsolóelem rendszer

A 30 mm, vagy ennél nagyobb vastagságú burkolólapok műanyag kapcsolóelemmel készülnek. Az FS, ES, és a Granugrass típusú lapok mind a 4 oldalán 2-2 (a 100*100 cm-es lapoknál 4-4 db a lapok 2 oldalán) lyuk kerül gyártás közben kialakításra. A lyukak a lap 50 cm-es hosszát pontosan 1/4-ed és 3/4-ed részre osztják.

Az újabb fejlesztésű FSN lapokban további helyek lettek kialakítva, illetve újabb lapmérettel bővült a paletta, így a burkolat több mintában lerakható, melyekre példákat az előző oldalakon ismertettünk. A lapok oldalain kialakított lyukakba a Granugreen® rendszerhez tartozó egyedi, speciális műanyag csövek szorosan illeszkednek.

A kizárólag műanyag kapcsolóelem rendszerrel egymáshoz rögzített burkolat igény esetén a későbbiekben roncsolás nélkül szétszedhető és újra lerakható.

Csomagolás, tárolás

Termékeinket - általában 100*100 cm-es- raklapokra rakva fóliával csomagoljuk, a tetején
csapadékvédővel és élvédők használatával pántolva rögzítjük. Egy raklapon, az elem
súlyától függő darabszámú terméket szállítunk, összesen általában 950-1000 kg súlyban.


Tároláskor fontos betartani a következőket:

- A közel 1 tonna súlyú raklapokat megközelítően sík, szilárd területen kell tárolni.
- A raklapokat tilos egymás tetejére rakni! A helytelen tárolás következtében a raklap alsó soraiban lévő rugalmas lapok a megengedettnél jóval nagyobb terhelés miatt tartósan deformálódhatnak.

- Esőtől nem védett, hosszabb tárolás esetén az oldalsó fóliacsomagolás kibontásával biztosítani kell a raklapon lévő termékek átszellőzését. A hosszabb ideig állandó nedvességben, vízben álló lapok elszíneződhetnek és idő előtt elöregedhetnek.

Karbantartás

Rugalmas burkolataink alapvetően karbantartást nem igényelnek. Igényes területeken, beltéri alkalmazásoknál a rendszeres tisztítás javasolt. A burkolólapok a szokásos tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, szőnyegtisztító, illetve nedves takarítógépekkel egyaránt könnyen tisztíthatóak.

A normál összetételű gumilapok a használat során a természetes kopási folyamat részeként fokozatosan sötétednek, majd idővel megkezdődhet a felső gumiszemcsék lemorzsolódása. A használatból eredő színeltérésekért felelősséget nem tudunk vállalni! A kezdődő színeltérés gazdaságosan felújítható egy vékony poliuretán réteg felhordásával.